In exploatarea cladirilor, acoperisul si fatadele sunt solicitate, nu numai de catre fortele mecanice ci si de efectele temperaturii oscilante (care poate varia intre - 20℃ si + 80℃ ), precum si de diferente de umiditate ale aerului din interiorul si exteriorul cladirii. Prezenta apei sub orice forma (gazoasa, lichida si chiar solida) poate avea efecte daunatoare asupra constructiilor, fie asupra microclimatului incaperilor, determinand conditii sanitar-igienice improprii, fie asupra materialelor din elementele constructiilor cum ar fi: scaderea capacitatii de izolare termica, aparitia condensului, diminuarea rezistentelor mecanice. Protectia la actiunea apei provenite din exterior este asigurata prin masuri de hidroizolare specifice. Umiditatea excesiva din aerul interior este mai dificil de controlat si, asociata cu solutia constructiva neconforma aleasa, determina fenomene de condens.
Incinta unei constructii, in general, este definita ca un sistem fizic care implica trei componente interactive:
- Mediul exterior - exteriorul cladirii;
- Sistemele de inchidere cu termosisteme;
- Mediul interior - ambientul.
Pachetul termosistem (termoizolant) este separatorul fizic al celor doua medii diferite exterior / interior. Indiferent de natura si grosimea stratului termoizolant, trebuie sa se tina cont de principalele proprietati definitorii ale acestuia:
CONDUCTIBILITATEA TERMICA ( λ
D)... / W/m K) - dependenta de grosimea stratului de material termoizolant si de calitatea materialului;
PERMEABILITATEA MATERIALULUI - tendinta de difuzie a vaporilor printr-un material de o grosime specificat. Variaza de la foarte permeabil la impermeabil (bariera de vapori).
Practica a demonstrat ca datorita conductibilitatii termice si permeabilitatii materialelor, expuse diferentelor de temperatura, la orice rata a difuziei vaporilor se produce condens in interiorul termosistemului respectiv, in zona de conversie a curentilor de aer cald si rece.
In toate situatiile unde temperatura interna, din interiorul constructiei (Ti) este mai mare (cu o concentratie ridicata de vapori) decat temperatura externa (Te) (cu o concentratie scazuta de vapori), s-a constat ca diferenta de presiune a vaporilor determina transferul acestora prin structura acoperisului, din interior spre exterior, catre zona limita a punctului de roua.
Vezi Fig.1
Pentru evitarea producerii condensului permeabilitatea la vapori trebuie sa fie stopata sau redusa, de la foarte permeabil la impermeabil, prin eliminarea difuziei curentilor de aer cald incarcat cu vapori de apa.
Condensul este evitat atunci cand curentul de aer cald converteste curentul de aer rece intr-o izolatie termica impermeabila la vapori sau intr-un ansamblu termo-izolator ne-permisiv.
Fig2
Lindab ofera membrane cu rol de bariera de vapori si materialele specifice pentru imbinari etanse, atat intre fisii cat si intre anvelopa si toate elementele constructive.
Pentru un acoperis "sanatos" nu subestimati rolul barierei de vapori, in special pentru cladirile rezidentiale cu mansarda locuibila.